(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2022)
Ispitivano je spermotoksično, embriotoksično i citotoksično delovanje biocida bakar piritiona (CuPt), koji se koristi protiv biotaloženja, kako bi se u biotestu procenila inhibicija oplodnje, kvalitet potomstva i delovanje na rani razvoj morskog ježa Paracentrotus lividus. U pogledu nivoa oplodnje, CuPt je pokazao odsustvo spermotoksičnosti, ali se učestalost deformacija embriona povećala kada su jaja oplođena spermom izloženom delovanju CuPt, i to u zavisnosti od koncentracije. Dobijena je CuPt EC50 od 13.58 μg/l za embriotoksičnost. Dok je učestalost normalno razvijenih pluteusa opadala, broj larvi sa skeletnim deformacijama se povećavao. Odgovarajuće vrednosti IC25 i IC50 u biotestovima citotoksičnosti su bile 12.79 i 47.85 μg/l. Istraživanje je otkrilo statistički značajno smanjenje učestalosti deobe ćelija mitozom, povećanje procenta interfaznih ćelija i povećanje hromozomskih abnormalnosti kod izloženih ćelija. Prema ovim rezultatima, može se reći da primenjene koncentracije CuPt imaju visoko toksično delovanje na embrione morskog ježa. Ovakva situacija ukazuje na mogući rizik od kontaminacije ove vrste bakar piritionom.