(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2023)
Cilj ovog rada je bio da se ispita alelopatski potencijal ekstrakta zelenih nezrelih plodova oraha na klijanje i rani porast semena tri korovske vrste (Chenopodium album, Amaranthus retroflexus, Daucus carota), kao i fitotoksični efekat na klijanje i rani porast semena kukuruza Zea mays. Pored toga, cilj je bio i da se uradi analiza biljnog ekstrakta i procena njegove antioksidativne aktivnosti. Antioksidativna aktivnost biljnog ekstrakta određena je kroz sposobnost neutralizacije DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikala i ispitivanjem sposobnosti redukcije gvožđa FRAP metodom. Inhibicija merenih parametara (ukupna klijavost i dužina klijanaca) se proporcionalno smanjivala sa smanjenjem koncentracije rastvora ekstrakta zelenih nezrelih plodova oraha. Takođe, parametri rasta klijanaca su ispoljili veću osetljivost u odnosu na parametar ukupne klijavosti semena kod sve tri korovske vrste. Iako dobijeni rezultati iz biotesta sa semenima pokazuju značajan inhibitorni efekat na klijanje i rani porast testiranih korovskih vrsta, ujedno ukazuju i na fitotoksične efekte kod ranog porasta semena gajene vrste Z. mays.