(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Tokom leta 2011. i 2012. godine prvi put je dokumentovana štetnost belog puža, Cernuella virgata (Da Costa, 1778), na povrtarskim biljkama u Srbiji. U našoj zemlji značajne štete na povrću izazivaju prvenstveno golaći, a veće štete od puževa sa ljušturom nisu uobičajene. Kada se radi o izrazito kserofilnim vrstama puževa rodova Cernuella, Xerolenta i Theba, ispoljavanje štetnosti je još ređe, jer su one ograničene na spontanu floru neobrađenih i ruderalnih površina, sa lokalnim masovnim pojavama samo na površinama pod krmnim leguminozama. Tokom produženih perioda izrazito toplih i suvih uslova, uočena je po prvi put štetnost vrste C. virgata na većem broju povrtarskih biljaka, dok je na parceli mladog luka šteta bila potpuna.