(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
U cilju praćenja razgradnje acetamiprida u plodovima trešanja u periodu od primene preparata do isteka karence, izvršen je tretman preparatom na bazi ove aktivne materije u preporučenoj dozi. Ogled je postavljen u zasadu srednje kasne sorte trešnje na lokalitetu Stepanovićevo u okolini Novog Sada. Plodovi su uzorkovani osam puta – odmah nakon primene preparata, 2, 4, 6, 8, 10, 12 i 14 dana. Ekstrakcija acetamiprida iz trešanja izvedena je QuEChERS metodom. Za određivanje acetamiprida korišćena je tečna hromatografija sa DAD detektorom (Agilent 1100, United States) i Agilent Zorbax Eclipse C18 kolonom (unutrašnji prečnik 50 mm x 4.6 mm, veličina čestica 1.8 μm). Kao mobilna faza upotrebljeni su acetonitril i 1.5% rastvor CH3COOH (30/70), sa protokom 1 ml/min, temperaturom kolone 25 oC i injektovanom zapreminom 2,5 μl, dok je kao odgovarajuća talasna dužina usvojena vrednost od 254 nm. Validacija metode je u potpunosti sprovedena u skladu sa zahtevima standarda SANCO/12495/2011 (EU Commission Health and Consumer Protection Directorate-General, 2011). Prosečna vrednost prinosa ekstrakcije acetamiprida iz trešanja proverena na tri nivoa obogaćenja (0.1-0.3 mg/kg) iznosila je 85.4%. Preciznost merenja razmotrena proverom ponovljivosti određivanja acetamiprida izražena je relativnom standardnom devijacijom (RSD) sa vrednošću manjom od 1.61%. U opsegu masenih koncentracija acetamiprida od 0,05 do 2,5 μg/ml postignuta je dobra linearnost odziva detektora sa koeficijentom varijacije od 0,995%. Limit detekcije i kvantifikacije za određivanje acetamiprida u trešnjama prikazanom metodom iznose 5 μg/kg i 14 μg/kg. Tokom ispitivanog perioda koncentracija acetamiprida u trešnjama se smanjivala od 0,592 mg/kg neposredno nakon primene insekticida do 0,111 mg/kg po isteku karence od 14 dana. Analizom je utvrđeno da je sadržaj acetamiprida u uzorcima plodova trešnje nakon isteka perioda karence ispod maksimalno dozvoljene količine za ovu aktivnu materiju propisane Pravilnikom Republike Srbije (0,2 mg/kg) i Evropske Unije (1,5 mg/kg).