(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2026)
Učestalija primena biofungicida Bacillus subtilis Ch-13 povećala je njegovu efikasnost u suzbijanju prirodne zaraze Hypomyces odoratus (paučinate plesni) i pozitivan uticaj na prinos šampinjona (Agaricus bisporus). Soj B. subtilis Ch-13 je bio primenjen u ukupnoj koncentraciji od 60 ml m-2 (1 × 108 CFU ml-1). Značajno veća efikasnost biofungicida u suzbijanju prouzrokovača paučinaste plesni je postignuta kada je primenjen u tri podeljene doze (42%), umesto u dve (30%), u uslovima industrijske proizvodnje šampinjona. Zadovoljavajuća efikasnost B. subtilis Ch-13 u suzbijanju H. odoratus je uočena u poređenju sa vrlo smanjenom efikasnošču fungicida prohloraza (53%). Najveće povećanje prinosa je zabeleženo kod primene B. subtilis Ch-13 u tri podeljene doze (15%), umesto u dve (7%), u poređenju sa netretiranom kontrolom. Može se preporučiti primena B. subtilis Ch-13 u tri podeljene doze: 30 + 15 +15 ml po m2 (drugog dana, dve nedelje nakon pokrivanja i posle prve berbe) u suzbijanju H. odoratus.