(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Eriofida plikastih gala lista jabuke - Eriophyes mali Nalepa, 1926 (Acari: Prostigmata: Eriophyoidea), po prvi put je registrovana kao nova štetočina jabuke na teritoriji Srbije. Prisustvo E. mali je do sada zabeleženo u Severnoj Americi, na Novom Zelandu, u evropskom delu Rusije, u Južnoj Africi, Zimbabveu i mnogim evropskim zemljama. Zbog velike morfološke sličnosti i pojave istih simptoma na jabuci i krušci, dugo je E. mali smatrana varijetetom E. pyri – eriofide plikastih gala lista kruške. Do saznanja da se radi o različitim vrstama došlo se nakon detaljne analize morfoloških karaktera. U radu je obrađen taksonomski status vrste E. mali, predstavljeni su rezultati analize morfoloških karaktera i stepena infestacije lisne površine. Poređenjem E. mali sa različitih lokaliteta uočavaju se razlike u pojedinim morfološkim karakterima, koje mogu biti uslovljene njihovom geografskom distribucijom. E. mali iz Evrope se razlikuje od one iz USA i Novog Zelanda. E. mali iz Srbije je najsličnija populaciji E. mali koju je opisao Nalepa (1926) iz Evrope. Usled ishrane E. mali biljnim sokovima po površini lista formiraju se gale u vidu plikova koje su na početku sitne, 2-3 mm, svetlo zelene boje, tokom vegetacije se povećavaju, a potom pocrne i osuše se. Procenat infestirane lisne površine se kretao od 1,6% do 87,6%, dok je prosečan procenat infestirane površine, izražen kao aritmetička sredina dobijenih vrednosti, bio 22,4%.