(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Parafinskom metodom i bojenjem preseka safraninom, kristal ljubičastim i svetlo zelenim SF proučavana je građa preseka liske i lisne drške genotipova jagode različite otpornosti prema Ch. fragaefolii. Kod otpornijih genotipova pored debljih zidova ćelija kolenhima primarne kore i većeg udela kolenhima u odnosu na parenhim u primarnoj kori, oko glavnih provodnih snopova postoji prsten jače obojenih lignifikovanih ćelija koje obrazuju mehaničku saru. Ova bojena reakcija ćelija na safranin i kristal ljubičasto postoji i na sitnijim provodnim snopovima i u palisadnom tkivu lista. Na presecima tkiva osetljivih genotipova dominira zelena boja celuloznih zidova ćelija i protoplasta zbog bojene reakcije na svetlo zeleno SF, dok su odsutne bojene reakcije na safranin i kristal ljubičasto.