(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Ispitana je inhibitorna i fungicidna aktivnost šest etarskih ulja ekstrahovanih iz biljaka poreklom iz Srbije na Trichoderma agressivum f. europaeum. Patogen je prouzrokovač zelene plesni šampinjona, bolesti koja nanosi najviše štete u prinosu. Najveću aktivnost je ispoljilo ulje bosiljka (Ocimum basilicum L.) i pitome nane (Mentha piperita L.). Niža aktivnost je uočena kod ulja kantariona (Hypericum perforatum L.) i oraha [Juglans regia (F)]. Ulja ekstrahovana iz hajdučke trave (Achillea millepholium L.) i kleke (Juniperus communis L.) ispoljila su najmanju aktivnost. Ulje pitome nane je ispoljilo fungicidni efekat na patogena, sa minimalnom fungicidnom koncentracijom od 0.64 μl ml-1. Najzastupljenije komponente etarskog ulja nane su bile menton (37.02%), mentol (29.57%) i izomenton (9.06%).