(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
Istraživanja entomofaune sadrže veliki broj podataka koji se odnose na broj sakupljenih vrsta, broj jedinki u okviru vrste, vreme sakupljanja, istraživane lokalitete, biologiju i morfologiju istraživanih vrsta, prirodne neprijatelje i domaćine. Pored tematske i vremenske komponente, ova istraživanja sadrže i prostornu komponentu, koja je ključna u primeni GIS metodologije i naprednih mogućnosti geoprostornih analiza. Tokom višegodišnjih sopstvenih istraživanja faune lisnih buva (Psylloidea) i njihovih prirodnih neprijatelja na prostoru Srbije, prikupljen je veliki broj prostorno određenih podataka o njima. Proces prikupljanja, arhiviranja i klasifikovanja podataka o ovoj vrsti unapređen je primenom GIS metodološkog pristupa pri čemu su ti podaci smešteni u projektovanu bazu podataka. Analizom podataka putem tematskih i prostornih upita, zatim grafičkim, numeričkim i tekstualnim prikazivanjem rezultata istraživanja, omogućeno je jednostavnije i celovitije sagledavanje horizontalne i vertikalne rasprostranjenosti lisnih buva, njihove biologije i odnosa prema biljkama, predatorima i parazitoidima.