(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
Poznato je da koncentrati za emulzije (EC) osim dobrih osobina koje nesporno imaju mogu da ispolje negativan uticaj na životnu sredinu i korisnika, pošto u svom sastavu imaju visok procenat rastvarača. Interesovanje za razvoj emulzija ulje u vodi (EW) kao moguće zamene za koncentrate za emulzije (EC), je nastalo upravo zbog problema koji mogu da nastanu usled negativnog uticaja organskih rastvarača prisutnih u velikoj meri. Primenom emulzija ulja u vodi (EW) može da se smanjiti fitotoksičnost, da se suzbije nepovoljno dejstvo na životnu sredinu i korisnika (npr. eliminisanjem dermalne toksičnosti), zatim EW formulacije imaju višu tačku paljenja u poređenju sa EC formulacijama te su bezbednije za transport i skladištenje a imaju i dodatnu prednost da su pogodnije za zajedničku primenu sa koncentratima za suspenzije (SC), kada je to potrebno. Kada se radi o zaštiti bilja onda može da se zapazi da se vrlo često koriste aktivne materije iz grupe piretroida, na primer cipermetrin koji se primenjuje sam ili u kombinaciji sa drugim aktivnim materijama kao što je recimo hlorpirifos. Kombinacije upravo ove dve aktivne materije je zastupljena u proizvodu koji se već dugo nalazi na tržištu i koji je uglavnom formulisan kao koncentrat za emulziju. U ovom istraživanju je učinjen pokušaj da se razvije formulacija emulzije ulja u vodi (EW) sa istim aktivnim materijama. Razvijena formulacija je ispitana i rezultati su pokazali da je dovoljno stabilna i da bi mogla da se primeni u zaštiti bilja.