(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
Tokom 2009. godine ispitana je osetljivost 15 poljskih populacija krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata Say.) - CPB na insekticide. Ispitivanje je izvedeno screening testom koji je omogućio brzu procenu osetljivosti prezimelih imaga na insekticide. Ocenjena je osetljivost na četiri insekticida (hlorpirifos, cipermetrin, tiametoksam i fipronil), koji se najčešće primenjuju u suzbijanju CPB u Srbiji. Insekticidi su primenjeni u preporučenoj, dva, pet i 10 puta većim količinama od preporučene, metodom potapanja (5 sec). Smrtnost insekata je određena posle 72h. Od 15 ispitanih populacija CPB, na količinu za praktičnu primenu hlorpirifosa samo su dve osetljive, jedna je blago rezistentna, 11 je rezistentno i jedna je visokorezistentna. Dve populacije su osetljive, dve blago rezistentne, pet je rezistentno i šest visokorezistentno na cipermetrin. Visokoosetljivo je 12 populacija na količinu za praktičnu primenu tiametoksama, a tri su osetljive. Na fipronil, dve su visokoosetljive populacije, šest je osetljivo, jedna blago rezistentna i šest je rezistentno. Primenom povećanih količina insekticida (2, 5 i 10 puta) od preporučenih, što opravdava samo metoda biotesta, došlo se brzo do saznanja o osetljivosti poljskih populacija CPB na insekticide.