(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Istraživanje rilaša roda Ceutorhynchus koji se nalaze na uljanoj repici je bilo na severu Srbije. Našli smo specifičan skup od osam vrsta rilaša koji se sastojao od dominantne vrste veliki repičin rilaš, Ceutorhynchus napi, koji je imao učešće od 81% od ukupno sakupljenih jedinki i od subdominantnog rilaša C. pallidactylus sa učešćem od 18%. Preostalih šest vrsta rilaša je sadržao 1% ukupnog broja i to su bile vrste: C. obstrictus, C. erysimi, C. minutus, C. picitarsis, C. sulcicollis i C. typhae. Obe najbrojnije vrste, C. napi and C. pallidactylus, su rilaši stabla uljane repice i počinju da naseljavaju repicu već u jesen, počevši od 10. novembra (BBCH 17-18). Maksimalni let je registrovan 23. marta na početku izduživanja stabla (BBCH 22-25). Nova generacija C. pallidactylus eklodira tokom juna sa polja uljane repice (BBCH 76-88), ali se pojedinačni primerci pojavljuju i tokom jeseni. Većina odraslih C. napi eklodira naredne godine u martu, a sporadično sve do 7. maja. Posledica dominantnosti C. napi je potreba ranije primene insekticida nego kada je C. pallidactillus glavna meta.