(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Cilj istraživanja bio je da se proceni uticaj dva organska nanođubriva, Lithovit i Nagro, na in vitro klijanje, dužinu polenove cevi i vijabilnost polena Pisum sativum L cv. Pleven 4. Uticaj njihove primene bio je visok, odnosno viši od vrednosti u kontroli (44.2 % za klijanja polena i 47.23 % za izduživanja polenovih cevi), kao i od vrednosti za kontrolno organsko đubrivo Biofa na bazi algi (17.5 i 27.9 %, respektivno). Polenova zrna su inokulisana u četiri medijuma. Medijum sa 15% saharoze i 1% agara pokazao je najveći stimulativni uticaj na polenova zrna graška. Vijabilnost polena, procenjena bojenjem sa 1% karmin crvenom, bila je u granicama 74.72-87.97%. Najviša vijabilnost polenovih zrna zabeležena je nakon primene nanođubriva Nagro.