(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Faunističko-ekološka studija familije Elateridae u regionu Bačke je sprovedena tokom trogodišnjeg istraživanja prisutnosti predstavnika ove familije na različitim staništima u pogledu dominantne vegetacije i tipa zemljišta. U istraživanju koje je obavljeno na tri lokaliteta, na ukupnoj površini od 1059 hektara, zabeleženo je prisustvo 35 vrsta skočibuba, svrstanih u 15 rodova. Frekvencija prisustva larvenih formi je bila 58,94%, a adultnih formi 67,40%, što je potvrdilo da su predstavnici skočibuba uobičajeni stanovnici na ispitivanom području. Analizom prisustva predstavnika skočibuba na različitim staništima je utvrđeno da većina vrsta preferira otvorene biotope i pšenicu, a u odnosu na tip zemljišta, najveći broj vrsta je prisutan na močvarnom zemljištu, černozemu i aluvijumu.