(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Ispitivana je rezidualna efikasnost dva insekticida EC formulacije: cipermetrina sa sinergistom piperonil butoksidom i pirimifos-metila za adulte žitnog moljca, Sitotroga cerealella (Olivier). Ispitivanja su izvedena u laboratorijskim uslovima (t=25±1 °C i 55-60% r.v.v) nanošenjem vodenih rastvora insekticida cipermetrina (1,6 mg a.s./kg) i pirimifos-metila (4 mg a.s./kg) na pšenicu u zrnu. Smrtnost insekata na depozitima različite starosti: 0, 7, 14, 30, 60, 90, 120, 150 i 180 dana, utvrđivana je posle 2, 7 i 14 dana izlaganja insekata u tretiranoj pšenici. Posle dva dana izlaganja, cipermetrin je u svim depozitima (0-180 dana) prouzrokovao smrtnost ≤46%. Posle 7 dana izlaganja visoka efikasnost (94-100%) je utvrđena samo kod depozita starosti do 90 dana, dok je kod svih starosti depozita posle 14 dana izlaganja, smrtnost adulta S. cerealella bila 98-100%, na šta je verovatno uticala i prirodna smrtnost jedinki. Pirimifos-metil je posle 2 dana izlaganja insekata ispoljio efikasnost 98-100% u depozitima starosti do 30 dana, dok je posle 7 dana izlaganja ovaj insekticid bio efikasan na nivou 100% u depozitima starosti do 150 dana i 94% u depozitu starosti 180 dana. Posle 14 dana izlaganja, bez obzira na starost depozita, nije bilo živih jedinki (efikasnost 100%). Dobijeni rezultati pokazuju da je pirimifosmetil visoko efikasan za S. cerealella za period skladištenja do 6 meseci, a cipermetrin za period skladištenja do 3 meseca.