(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Ispitivan je efekat insekticida u konvencionalnoj i integralnoj proizvodnji i zaštiti uljane repice. Monitoring štetnih vrsta je pokazao da se insekticidi moraju primeniti samo u suzbijanju Ceutorhynchus napi. Brojnost imaga i fenologija naseljavanja C. napi se nije razlikovala na različitim poljima uljane repice. Pokazalo se da način gajenja uljane repice ima primarni uticaj na brojnost karabida jer su se one u značajno različitom broju naselile na različito gajenim poljima uljane repice. Rano u proleće, karabide su u najvećem broju naselile neorano polje pokriveno korovima i malčom od slame. Međutim, nije bilo značajnih razlika u bogatstvu vrsta koje su naselile ova dva polja uljane repice. Ukupno je registrovano 22 vrste karabida. U rano proleće dominantne su granivorne vrste Amara aenea (47.3%) i Harpalus distinguendus (32.5%). U vreme kada su primenjeni insekticidi, počinjala je imigracija karabida tako da je njihova brojnost bila mala a stoga je i štetni efekat insekticida bio minimalan. Posle prskanja je došlo do porasta broja karabida i njihovog diverziteta na oba polja sa različitim načinom gajenja. Na osnovu toga se može zaključiti da nema značajnog štetnog delovanja insekticida na karabide kada se suzbija C. napi u poljima uljane repice u konvencionalnoj i integralnoj proizvodnji.