(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2018)
Ceutorhynchus pallidactylus i Ceutorhynchus napi su značajne štetočine uljane repice koje farmeri redovnu suzbijaju insekticidnim tretmanom protiv Brassicogethes aeneus. Nedavne studije su pokazale da u nekim regionima na severu Srbije dominira C. napi, a u drugim regionima C. pallidactylus. Povećane štete od stablovih rilaša ukazale su na potrebu praćenja njihove fenologije, efekata insekticida i uticaj agrotehnike. Utvrđeno je po prvi put da je pojava ovih insekata (C. napi i C. pallidactylus) na poljima uljane repice već tokom jeseni, od kraja oktobra 2010 (BBCH 17-18). Glavni period kada oni naseljavaju uljanu repicu je tokom kraja zime i na početku proleća. Maksimalni let je zabeležen 23. marta, u vreme izduživanja stabla uljane repice (BBCH 22-25). U odnosu na primenjenu agrotehniku nije bilo značajnih razlika u broju insekata koji su doletali. Registrovan broj doletelih imaga C. napi bio je 2,7 puta veći nego C. pallidactylus. U skladu sa tim, insekticidni tretman je bio 25. marta 2011. Posledica dominacije C. napi je potreba za primenom insekticida oko 2 nedelje ranije u odnosu na termin kada se suzbijaju B. aeneus i C. pallidactilus. Stoga je jasno da konvencionalna jednokratna primena insekticida za suzbijanje B. aeneus nije efikasna protiv C. napi i da takva praksa doprinosi tako velikim razlikama u brojnosti ova dva rilaša. Nova generacija C. pallidactylus izleće već tokom juna meseca iz zemljišta sa uljanom repicom (BCH 76-88) dok glavnina imaga C. napi izleće naredne godine u martu mesecu.