(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Crnu pegavost stabla suncokreta prouzrokuje široko rasprostranjen patogen Phoma macdonaldii Boerema. Pojava bolesti je stalna na skoro svim područjima gajenja suncokreta, a štete nastaju usled defolijacije i ranog sazrevanja suncokreta. Potpuna otpornost na ovu bolesti nije poznata, a dokazan je različit nivo osetljivosti ispitivanih genotipova. Istraživanje sprovedeno na eksperimentalnom polju Rimski Šančevi je podrazumevalo testiranje 54 nove inbred linije. Ogled se sastojao iz dva odvojena dela. Prvi deo se nalazio u sistemu za navodnjavanje, a drugi u uslovima suvog ratarenja. Biljke suncokreta su veštački inokulisane micelijom gljive u fazi butonizacije. Nakon inokulacije merena je dužina lezija na stablu, a podaci su upoređeni putem analize varijanse. Značajno veći intenzitet bolesti je zabeležen u uslovima suvog ratarenja. U oba dela ogleda zabeležene su značajne razlike u tolerantnosti na crnu pegavost između linija stabla suncokreta. Od ukupnog broja testiranih linija 1,8% je pokazalo zadovoljavajući nivo tolerantnosti.