(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Proučavana je fotokatalitička degradacija model jedinjenja karbamatnog insekticida karbofurana u vodi, u prisustvu polihromatske svetlosti i katalizatora ZnO i TiO2. Ispitivan je uticaj reakcionih parametara, kao što su vreme reakcije i početna koncentracija karbofurana, na fotokatalitičku degradaciju. Ustanovljeno je da je reakcija bila pseudo-prvog reda i primenom optimalnih uslova skoro potpuno uklanjanje 88,4 mg L–1 karbofurana dogodilo se u toku 2 sata. Reakcije su praćene primenom UV spektroskopije i tečne hromatografije visokih performansi (HPLC). Naknadno, upoređena je fotokatalitička efikasnost katalizatora ZnO i TiO2 primenom identičnih reakcionih uslova.