Uticaj kvaliteta vode na kompatibilnost pesticida i đubriva (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2021)
Smeše dva ili više pesticida vrlo su česte u savremenoj poljoprivredi. Međutim, promene u efikasnosti ili biološkoj aktivnosti preparata, poput sinergizma i antagonizma, fitotoksičnosti, postojanosti, toksičnosti za neciljane organizme, mogu se javiti kao posledica primene takvih smeša. Ovo istraživanje je sprovedeno u cilju procene kompatibilnosti radnih tečnosti insekticida (cijantraniliprol - Exirel, hlorantraniliprol - Coragen 20 SC), fungicida (kaptan - Merpan 50 WP) i folijarnog đubriva (Folia Stim Mix TE), kao i njihovih smeša, u zavisnosti od kvaliteta vode (bunarska voda sa dva lokaliteta u Srbiji - Mala Remeta i Čerević). Navedeni preparati se koriste za suzbijanje najznačajnijih štetnih organizama breskve i kao izvor hranljivih sastojaka za biljku. Analize vode (pH, tvrdoća, elektroprovodljivost, hloridi, nitrati, nitriti, amonijak, sadržaj kalcijuma i gvožđa) i fizičko-hemijskih svojstava radnih tečnosti (pH, suspenzibilnost, disperzibilnost, površinski napon i elektroprovodljivost) izvedene su u laboratorijskom uslovima prema standardnim metodama. U zavisnosti od kvaliteta vode i komponenti koje su uključene u smešu, došlo je do promene fizičko-hemijskih svojstava radnih tečnosti. Međutim, sve testirane radne tečnosti su pokazale konzistentnost i kompatibilnost tokom 24 sata.
Keywords: pesticidi, đubrivo, smeše, kvalitet vode, fizičko-hemijska svojstva, kompatibilnost