Suzbijaje epidemija bakterijskog uvenuća đumbira (Ralstonia solanacearum) biofumigacijom u Tepi, jugozapadna EtiopijaSuzbijaje epidemija bakterijskog uvenuća đumbira (Ralstonia solanaceurum) biofumigacijom u Tepi, jugozapadna Etiopija (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2022)
Bakterijsko uvenuće đumbira, izazvano bakterijom Ralstonia solanacearum, je bolest koja prouzrokuje najveće štete u Etiopiji, dovodeći do ubrzanog i raširenog uvenuća, odnosno umanjenja prinosa i kvaliteta rizoma đumbira. Eksperiment je izveden kako bi se procenio uticaj različitih biofumiganata na bakterijsko uvenuće u Etiopiji tokom perioda vegetacije u godinama 2019-2020. Eksperiment je izveden u Agricultural Research Center u Tepi. Pre sadnje, primenjeni su različiti biofumiganti za obogaćivanje zemljišta (citronela, palmarosa, nana, limunova trava i kineski vlašac). Ogledi su izvedeni u potpuno slučajnom blok sistemu sa tri ponavljanja. Ocena varijanse pokazala je da je dodavanje biofumiganata zemljištu u velikoj meri umanjilo delovanje bakterijskog uvenuća i poboljšalo razvoj rizoma i njegovih komponenti. Poboljšanje prinosa rizomaod oko 90.2%, u poređenju sa netretiranom kontrolom, postugnuto je upotrebom biofumiganta sa limunskom travom. Relativna šteta u prinosu rizoma kao posledica bakterijskog uvenuća na kontrolnoj parceli bila je 47.4%. Smanjenje prinosa bilo je manje na parcelama gde je primenjena limunska trava. Delovanje uvenuća bilo je značajno (p < 0.01) i obrnuto proporcionalno (r = -0.90**) prinosu rizoma. Rezultati istraživanja pokazuju da se limunska trava može koristiti za tretman zemljišta pre sadnje u eksperimentalnim zonama u budućim agro-ekološkim istraživanjima.
Keywords: đumbir; bakterijsko uvenuće; biofumiganti; prinos; Etiopija