Uticaj Trichoderma spp. na klijavost semena soje i potencijalni antagonistički efekat na Sclerotinia sclerotiorum (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Vrste roda Trichoderma su poznate po svom antagonističkom efektu na veliki broj fitopatogenih organizama kao i po stimulativnom efektu za rast biljke. Izolati Trichoderma spp. testirani u ovom istraživanju su izolovani iz različitih tipova zemljišta u Vojvodini (Srbija). Test dvojnih kultura je korišćen za testiranje antagonističkog dejstva izolata na patogena Sclerotinia sclerotiorum. Svi testirani izolati su imali visok RGI (faktor inhibicije porasta micelije patogena) i visok procenat kolonizacije patogena. Stimulativni efekat rasta Trichoderma izolata na seme soje je testiran u uslovima staklenika, i sedmog dana su mereni dužina korena, izdanka i klijavost semena tretiranih suspenzijom različitih izolata Trichoderma spp. Svi podaci su analizirani primenom Duncan testa u programu Statistica 10, i ukazuju da nije bilo statistički značajne razlike u dužini izdanaka tretiranih semena i kontrole. Četiri izolata su statistički značajno uticala na povećanje dužine korena, klijavosti i vigor indeksa u odnosu na kontrolu, dok dva izolata nisu statistički značajno uticala ni na jedan od merenih parametara.
Keywords: Trichoderma||; ||Trichoderma; Soybeans||; ||Soja; Seeds||; ||Seme; Germination||; ||Klijanje