Efekti biopesticida Kingbo na odrasle ženke Tetranychus urticae Koch (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Toksični i subletalni efekti biopesticida Kingbo (oksimatrin 0,2% + psoralen 0,4%) na odrasle ženke obične paučinaste grinje (Tetranychus urticae Koch) ispitivani su u dva laboratorijska ogleda. Ogledi su izvedeni u četiri ponavljanja na kružnim lisnim isečcima primarnih listova pasulja (prečnika 30 mm) postavljenim u petri-sudove na navlaženu vatu, na kojima su pre-ovipozicione ženke direktno tretirane serijom koncentracija biopesticida pomoću Poter-aparata (2 ml tečnosti, pritisak 100 kPa, vlažni depozit 2,7 ± 0.2 mg/cm2). Tretirano je 4-7 petri-sudova sa 20-35 ženki po ponavljanju. U prvom ogledu ženke su bile 96 h kontinuirano izložene delovanju akaricida na tretiranim isečcima, dok su u drugom ogledu posle 24 h prebačene na netretirane isečke, gde su ostale naredna 72 h. Na nivou LC50, utvrđena je značajno veća toksičnost biopesticida Kingbo za ženke u prvom ogledu (14.83 μl/l) u poređenju sa ženkama u drugom ogledu (26.39 μl/l). Ukupan bruto-fekunditet ženki u prvom ogledu redukovan je za 37-95%, a neto-fekunditet za 48-97%, u zavisnosti od koncentracije; u drugom ogledu odgovarajuća redukcija fekunditeta iznosila je 15-87% i 23-91%. Konstatovano je da je 24-časovna ekspozicija biopesticidu Kingbo dovoljna za nastajanje značajnih toksičnih i subletalnih efekata, kao i da su potrebna dalja istraživanja u cilju preciznije procene potencijala oporavka populacije T. urticae.
Keywords: Sublethal effects||; ||Subletalni efekti; Oxymatrine||; ||Oksimatrin; Tetranychus urticae||; ||Tetranychus urticae; Biopesticides||; ||Biopesticidi