Biologija i štetnost Planococcus vovae (Nassonov) (Hemiptera: Pseudococcidae) na području Beograda (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Planococcus vovae (Nassonov) (Hemiptera: Pseudococcidae) je značajna štetočina nabiljkama iz familije Cupressaceae. Poslednjih godina je na području Beograda prisutna ubrojnim populacijama na Juniperus spp. Hraneći se na svim nadzemnim delovima biljakadovodi do zastoja u porastu, hloroze i sušenja četina, sušenja grana, a pri jakoj  infestaciji i celih biljaka. Osim toga, vaš izlučuje velike količine medne rose na kojoj se razvijaju gljive čađavice koje utiču na smanjenje fotosinteze i brže propadanje biljaka.Na teritoriji Beograda P. vovae je tokom 2007. i 2008. godine utvrđena na Juniperus spp.na 12 lokacija i na Thuja sp. na samo jednoj lokaciji. Ustanovljeno je da razvija tri generacije godišnje i da prezimljava u stadijumu jajeta i larve drugog stupnja na granama biljaka. Imaga prve generacije registrovana su krajem maja, druge generacije početkom avgusta, a treće početkom oktobra. Različit način prezimljavanja, neujednačen period ovipozicije, kao i embrionalnog i larvenog razvića, dovode do preklapanja generacija i stalnog prisustvo svih razvojnih stadijuma na biljkama.Na različitim lokacijama, naseljenost biljaka vašima kretala se od pojedinačnih jedinki doveoma brojnih kolonija, pri čemu je najjači intenzitet napada zabeležen na lokacijama Bežanija, Dorćol i Voždovac.U kolonijama vaši registrovane su predatorske vrste Chrysoperla carnea (Stephens) (Neuroptera, Chrysopidae) i Nephus bipunctatus (Kugelann) (Coleoptera, Coccinelidae), pri čemu je N. bipunctatus nova vrsta za faunu Srbije.
Keywords: Planococcus vovae||; ||Planococcus vovae; Scales||; ||štitaste vaši; Infestation||; ||infestacija; Hemiptera||; ||Hemiptera