Smanjenje bolesti ozimog stočnog graška u združenoj setvi u polju (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Poljski ogled je postavljen na oglednom polju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu kako bi se istražio uticaj smeše ozimog stočnog graška i ozimog ovsa na pojavu antraknoze i pepelnice. Smeše graška i ovsa u Tretmanu 1 (50:50%) i Tretmanu 2 (75:25%) smanjile su antraknozu lista za 32.5% i 12.8%, a pepelnicu za 12.3% i 17.5% u odnosu na monokulturu graška, koja je uzeta za kontrolu (Tretman 3). Navedene smeše u Tretmanima 1 i 2 su smanjile pojavu antraknoze celih biljaka za 37.2% i 18.3%. Međutim, između tretmana nije uočena značajnija razlika u pojavi pepelnice na celoj biljci graška. Uticaj tretmana na prosečan broj mahuna po biljci, šturih mahuna po biljci, zrna po mahuni i mase semena analizirani su Spearman-ovim koeficijentom korelacije. Negativne ali ne statistički značajne korelacije sa merenim parametrima su registrovane u Tretmanima 2 i 3, dok je Tretman 1 imao pozitivan efekat na merene parametre sa izuzetkom šturih mahuna. Prema dobijenim rezultatima u sprovedenom istraživanju, združena setva ozimog stočnog graška i ozimog ovsa u smeši 50:50% je imala najbolji efekat na istraživane parametre dok je združeni usev graška i ovsa u smeši 75:25% imao slab do srednji uticaj u poređenju sa kontrolom, odnosno monokulturom graška.
Keywords: Forage pea||; ||stočni grašak; Diseases||; ||bolesti; Intercropping||; ||združena setva