Fitotoksični efekti na paprici posle primene fungicida, insekticida i nepesticidnih komponenti zavisno od kvaliteta vode (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Savremena poljoprivreda teži istovremenoj primeni fungicida, insekticida, kompleksnih đubriva i ađuvanata. Izbor jedinjenja za tank-miks malo je proučen i predstavlja rizik  u primeni pesticida, međutim treba imati u vidu i kvalitet vode. Cilj rada je bio da se ispitaju efekti fungicida, insekticida, kompleksnog đubriva, ađuvanta i njihovih mešavina zavisno od kvaliteta vode. Kao test biljka poslužila je paprika (Capsicum annuum L). Metodom uboda ispitani su fitotoksični efekti  pojedinačnih pesticida: azoksistrobin (Quadris, 0,75 l/ha), mankozeb (Dithane M-70, 2,5 kg/ha), tiametoksam (Actara 25-WG, 0,07 kg/ha) i cipermetrin (Cipkord 20-EC, 0,3 l/ha), zatim kompleksno đubrivo (Mortonijc plus /u daljem tekstu M+/, 3 kg/ha) i ađuvant (Sillwet L-77, 0,1 l/ha), kao i njihovih mešavina, zavisno od kvaliteta vode (bunarska voda, slabo alkalna, jako tvrda,  povećan  sadržaj nitrita; česmenska, neutralna, slabo tvrda; površinska voda, alkalna, slabo tvrda, povećan sadržaj nitrita i amonijaka). Ocena je izvedena posle sedam dana,  merenjem prečnika hloroze i/ili nekroze oko uboda na listu i izražena je u mm2. Analizom varijanse (ANOVA) određena je značajnost razlika (NZR 0,05%) između tretmana. U slabo alkalnoj, jako tvrdoj bunarskoj vodi, sve radne tečnosti koje su sadržale preparat Dithane M-70, prouzrokovale su značajno povećanje hloroze na listovima test biljaka (6,0-25,2 mm2) u odnosu na kontrolu i na druge varijante. U česmenskoj, neutralnoj i slabo tvrdoj vodi,  takođe sve radne tečnosti sa preparatom Dithane M-70, prouzrokovale su značajno povećanje hloroze na listovima biljaka (5,3-7,9 mm2) kako u odnosu na kontrolu tako i u odnosu na druge radne tečnosti u kojima nije sadržan, iako je u ovoj vodi nivo fitotoksičnosti na nižem nivou u odnosu na one u bunarskoj vodi. Međutim u slabo alkalnoj, slabo tvrdoj površinskoj vodi iz reke Save značajno povećanje fitotoksičnosti u odnosu na kontrolu zabeleženo je samo primenom radnih tečnosti Dithane M-70, Dithane M-70+Actara 25-WG, Dithane M-70+Sillwet L-77 i Dithane M-70+Actara 25-WG+M+.
Keywords: Pesticides||; ||Pesticidi; Water quality||; ||kvalitet vode; Phytotoxicity||; ||fitotoksičnost