Uticaj bioloških insekticida NeemAzal T/S i Pyrethrum FS EC i njihova interakcija sa organskim proizvodima u tretmanima Acyrthosiphon pisum (Harris) (Hemiptera:Aphididae) na Pisum sativum (L.) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Upoređivana je efikasnost i interakcija bioloških insekticida NeemAzal T/S i Pyrethrum FSEC u suzbijanju Acyrthosyphon pisum u organskoj proizvodnji Pisum sativum tokom tri godine. Insekticidi su primenjeni pojedinačno i u kombinaciji sa Polyversum (biološki regulator rasta i fungicid) i Biofa (organsko folijarno đubrivo). Nurelle D (sintetički insekticid) primenjen je kao standard pojedinačno i u kombinaciji sa Flordimex 420 (sintetički regulator rasta). Prskanje je sprovedeno jednom (u fazi pupoljka) i dva puta (u fazama pupoljka i cvetanja). Ispitane su 24 varijante. Najefikasnija varijanta među organskim proizvodima bila je interakcija Pyrethrum+Biofa, gde je smanjenje gustine vašiju dostiglo 48.2% u dvokratnom prskanju, dok je sledeća bila Pyrethrum+Polyversum (42.5 %). Najveću efikasnost i sinergizam pokazala je kombinacija Pyrethrum+Biofa, čija je efikasnost bila bliska insekticidu Nurelle D.
Keywords: Forage pea||; ||Stočni grašak; Acyrthosiphon||; ||Acyrthosiphon; Biopesticides||; ||Biopesticidi; Insecticides||; ||Insekticidi