Mogućnost zaštite šampinjona od paučinaste plesni sterilisanjem pokrivke ekološkim sredstvima (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Zemljišna mikromiceta Cladobotryum dendroides izaziva paučinastu plesan šampinjona (Agaricus bisporus) i nanosi značajne štete u proizvodnji. Uobičajen način dezinfekcije pokrivke za gajenje šampinjona je tretiranje formaldehidom koji ima toksična svojstva. Cilj ovog rada je ispitivanje mogućnosti primene dva ekološka dezinfekciona sredstva na bazi koloidnog srebra i persirćetne kiseline u suzbijanju C. dendroides. Određena je njihova efikasnost, uticaj na prinos šampinjona i međusobna reakcija sa fungicidom prohloraz-Mn.Pokrivka od crnog treseta i kreča je stavljena na supstrat zasejan micelijom šampinjona soj 737, inokulisana patogenom C. dendroides i tretirana fungicidom prohloraz-Mn i ekološkim dezinficijensima na bazi persirćetne kiseline i koloidnog srebra. Uticaj antifungalnih supstanci na prinos (biološka efikasnost) je određen kroz srazmeru mase ukupnog prinosa šampinjona i mase suvog supstrata. Efikasnost fungicida u suzbijanju patogena i sinergistički faktor su izračunati primenom Abotove formule. Sinergizam između prohloraz-Mn i oba dezinficijensa je određen pomoću Limpelove formule.Najveća biološka efikasnost je utvrđena u tretmanima sa prohloraz-Mn, preko 92,00,primenjenim pojedinačno ili u kombinaciji sa oba dezinficijensa. Najveća efikasnost usuzbijanju patogena, 93.33%, postignuta je u kombinovanoj primeni fungicida sa persirćetnom kiselinom. Ustanovljen je sinergizam između fungicida i persirćetne kiseline i antagonizam u kombinovanoj primeni fungicida i koloidnog srebra.Primenom persirćetne kiseline omogućena je veća efikasnost u poređenju sa koloidnimsrebrom u suzbijanju prouzrokovača paučinaste plesni, bilo da je primenjena pojedinačno ili u kombinaciji sa fungicidom. Na osnovu ovih ispitivanja, može se preporučiti primena persirćetne kiseline kao ekološkog dezinficijensa pokrivke za gajenje šampinjona i zaštitu od paučinaste plesni.
Keywords: Soil disinfection||; ||Dezinfekcija zemljišta; Colloidal silver||; ||koloidno srebro; Peracetic acid||; ||persirćetna kiselina; Prochloraz||; ||prohloraz; Cladobotryum dendroides||; ||Cladobotryum dendroides; Agaricus bisporus||; ||Agaricus bisporus