Hemijsko suzbijanje viline kosice u lucerki (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
U novije vreme problematika parazitskih cvetnica postaje sve aktuelnija i dobija većiistraživački prostor upravo zbog njihovog širenja i sve većih šteta koje nanose u poljoprivredi. Štete koje vilina kosica pravi u usevu lucerke se prvenstveno odnose na smanjenje prinosa zelene biomase i značajno smanjenu produkciju semena kod semenske lucerke. Efikasno suzbijanje viline kosice u usevu luceke podrazumeva niz preventivnih mera i postupaka, kao i hemijsku kontrolu. Ispitivanje efikasnosti herbicida (glifosat, propizamid, imazetapir i dikvat) u suzbijanju viline kosice u usevu lucerke urađeno je tokom 2011. godine. Ogledi su izvedeni u saksijama i u polju, na oglednom polju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu (Rimski Šančevi) i na privatnoj parceli na lokalitetu Popovići (okolina Mladenovca). U ogledu sa saksijama, najbolju efikasnost je ispoljio glifosat u obe primenjene količine (288 i 360 g a.s. ha), 95% odnosno 97.5%. Efikasnost koju je ispoljio propizamid u obe količine primene (1500 i 2000 g a.s. ha) je bila slabija (85% odnosno 87%), dok je najslabiju efikasnost ispoljioimazetapir (150 g a.s. ha), 80%. U poljskim ogledima, na oba lokaliteta, dikvat (450 g a.s. ha) je ispoljio najbolju efikasnost u suzbijanju viline kosice. Na lokalitetu Popovići efikasnost ostalih tretmana je bila slabija, odnosno procenat preživelih jedinki viline kosice je bio: 25% (glifosat, 288 g a.s. ha), 15% (glifosat, 360 g a.s. ha), 79%  propizamid, 1500 g a.s. ha), 70% (propizamid, 2000 g a.s. ha) i 72% (imazetapir, 150 g a.s. ha). Na lokalitetu Rimski Šančevi, pri primeni istih tretmana, vilina kosica se zadržala na usevu sa oko 1%.
Keywords: Field dodder||; ||Vilina kosica; Herbicides||; ||Herbicidi; Chemical control||; ||Hemijsko suzbijanje; Alfalfa||; ||Lucerka