In vitro i in vivo efekti Pseudomonas spp. i Bacillus sp. na Fusarium acuminatum, Botrytis cinerea i Aspergillus niger na krastavcu (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Krastavac (Cucumis sativus L) je važan predstavnik familije Cucurbitaceae, a proizvodnja zdravog rasada je nephodna za visoku produktivnost u plastenicima i na otvorenom polju. Da bi se umanjila primena pesticida i mineralnih đubriva i pri tome sačuvalo zemljište, ispitan je uticaj bakterija stimulatora biljnog rasta (PGPB) na rast biljaka i zaštitu od patogena. Primenjeni su sojevi Pseudomonas spp. sa različitim antimikoznim delovanjem i Bacillus sp. soj Q10 sa PGP aktivnošću. Praćena je antagonistička aktivnost Pseudomonas spp. na fitopatogene gljive izolovane sa biljaka krastavca: F. acuminatum, B. cinerea i A. niger. Testiran je uticaj prekonoćne kulture bakterija, supernatanta i termostabilnih antifungalnih faktora na rast ovih fitopatogena. Pseudomonas sp. K35 i K24 sojevi, koji pokazuju 70-80% inhibicije rasta gljiva bez obzira na primenjenu kulturu ili frakciju, efektivniji su od P.  chlororaphis Q16 i Pseudomonas sp. K27. Sojevi  Pseudomonas spp., koji su ispoljili visok stepen antagonizma, kombinovani su sa sojem Bacillus sp. Q10 i procenjen je uticaj na rast i zdravstveno stanje biljaka krastavca. U zavisnosti od primenjenog soja Pseudomonas sp., razlikovala se dinamika rasta krastavca. Tretman M3 - kombinacija Bacillus sp. Q10 i P. chlororaphis Q16 uticala je na početnu fazu porasta biljaka, dok je treatman M4 - kombinacija Bacillus sp. Q10 i Pseudomonas sp. K24, imala najviše uticaja na visinu biljke na kraju merenja. Uočene su značajne razlike za masu lista i masu biljke (M4) i masu lista (M5 sa sojem K35), dok sadržaj hlorofila i nivo NBI nisu imali značajne razlike kod svih ispitivanih kombinacija. Dobijeni rezultati ukazuju da je M3 pogodan za rane faze razvoja biljke, a kombinacije M4 i M5 pogodne su za zaštitu biljaka i u kasnijim fazama porasta biljaka. Potpuna ekspresija PGP svojstava za M4 i M5 može se utvrditi tek posle testiranja na siromašnim supstratima, koji će biti upoređeni sa rezultaima dobijenim na supstratima sa dovoljno hranljivih materija.
Keywords: Rhizobacteria||; ||Rizobakterije; Pseudomonas spp.||; ||Pseudomonas spp.; Bacillus sp.||; ||Bacillus sp.; Plant growth||; ||Rast biljaka; Plant diseases||; ||Bolesti biljaka; Cucumbers||; ||Krastavac