Diverzitet insekata oprašivača i njihov uticaj na prinos uljane repice (Brassica napus L.) u Ismailiji, Egipat (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Ispitivani su insekti oprašivači i njihov uticaj na prinos uljane repice tokom sezona2013/2014 i 2014/2015. Ogled je izveden na eksperimentalnom imanju Poljoprivrednogfakultet Univerziteta Suez Canal, Ismailia. Rezultati ispitivanja pokazali su prisustvo 21 vrste insekata oprašivača cveta uljane repice, koje spadaju u 14 familija i četiri reda. Zabeleženo je maksimalno prisustvo insekata iz roda Hymenoptera, sa prosečnih 67.90% u obe godine, a sledili su rodovi Diptera sa 14.97%, Coleoptera sa 13.61% i Lepidoptera sa 2.26%. U oglednoj varijanti sa otvorenim pristupom, vrsta Colletes lacunatus je bila najprisutnija tokom dve sezone (30.45 i 29.34%, respektivno), a zatim Apis mellifera (12.34 i 17.73%, respektivno), u odnosu na ostale pčele i oprašivače. Najveća aktivnost prikupljanja kod vrsta C. lacunatus i A. mellifera odvijala se u vremenskom intervalu od 13:00 do 15:00 časova i odgovarala je broju procvetalih biljaka. Otvoreni pristup biljkama povećao je broj mahuna po biljci, broj semena po mahuni, težinu 1000 semena, prinos po biljci, prinos po fedanu (1 fedan = 0.42 ha), kao iklijanje semena, u poređenju sa varijantom ogleda sa biljkama u kavezima.
Keywords: Insect pollinators||; ||Insekti oprašivači; Diversity||; ||Diverzitet; Canola||; ||Uljana repica; Yield||; ||Prinos; Egypt||; ||Egipat