Vilina kosica i mogućnosti njenog suzbijanja (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Široka geografska rasprostranjenost, kao i širok krug domaćina vilinu kosicu čini jednom od najrasprostranjenijih i najvećih štetočina među parazitskim cvetnicama. Problemi sa vilinom kosicom se javljaju pri proizvodnji rasada povrtarskih biljaka (npr. paradajz, paprika, kupus), kao i u plasteničkoj proizvodnji, usevu krompira, itd. Najveće štete vilina kosica pravi kada se u velikim infestacijama javi na tek zasnovanim višegodišnjim leguminozama (lucerištima, deteliništima), koji ujedno spadaju u najčešće parazitirane useve od strane ove parazitske cvetnice. Poslednjih godina primećena je ekspanzija viline kosice, pored lucerke i deteline i u usevu šećerne repe.Postoje različite mere koje se mogu preduzeti za suzbijanje viline kosice, počev odpreventivnih (čist semenski materijal, otporne sorte), preko mehaničkog uklanjanja (košenje, ručno uklanjanje) do korišćenja herbicida. Nijedna od ovih metoda pojedinačno nije stopostotno efikasna, ali se njihovim integrisnjem mogu postići dobri rezultati.
Keywords: Field dodder||; ||Vilina kosica; Herbicides||; ||Herbicidi; Control||; ||Suzbijanje