Alelopatska otpornost različitih sorti graška na ekstrakte Sorghum halepense L. (Pers.) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
U laboratorijskom eksperimentu ocenjeno je alelopatsko delovanje ekstrakata Sorghumhalepense na klijanje i početni rast šest sorti graška (Pisum sativum subsp. sativum i Pisum sativum subsp. arvense) radi utvrđivanja otpornih sorti. Ispitivane sorte su pokazale različitu osetljivost na alelopatsko delovanje ekstrakata korena i nadzemne biomase S. halepense. Parametri rasta korena (dužina i težina) ispitivanih sorti graška pokazali su veću osetljivost na ekstrakte tog korova nego parametri stabla. Inhibitorno delovanje ekstrakata na dužinu klice P. sativum kretalo se od 1.4% (sorta Mir) do 45.0% (Kamerton), dok je delovanje na težinu klice bilo od 3.5% (Pleven 4) do 42.9% (K-80), a na klijanje semena od 11.8% (Mir) do 31.3% (K-80). Ukupno inhibitorno delovanje, tj. uticaj ekstrakata S. halepense na ispitivane parametre P. sativum, pokazalo je da su sorte Mir i Pleven 4 najotpornije. Uzgajanje tih sorti može umanjiti štete od korova. Nisku otpornost je pokazala sorta K-80, a umerenu Modus, Glyans i Kamerton. Sorte krupnog semena i sa niskim sadržajem proteina bile su pod jačim inhibitornim delovanjem ekstrakata S. halepense.
Keywords: Allelopathy||; ||Alelopatija; Sorghum halepense||; ||Sorghum halepense; Pea||; ||Grašak; Germination||; ||Klijanje; Growth||; ||Rast