Prisustvo virusa američke visokožbunaste borovnice (Vaccinium corymbosum L.) u Srbiji (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
Ispitivanje prisustva virusa američke visokožbunaste borovnice (Vaccinium corymbosumL.) u Srbiji sprovedeno je u periodu 2011−2015. godine. Sakupljen je i analiziran 81 uzorak lišća borovnice iz 15 lokaliteta na prisustvo 8 virusa. Serološki ELISA test je primenjen za ispitivanje uzoraka na prisustvo: virusa sprženosti borovnice (Blueberry scorch virus – BlScV), virusa šoka borovnice (Blueberry shock virus – BlShV), virusa nitavosti lišća borovnice (Blueberry shoestring virus – BSSV), virusa šarenila lista borovnice (Blueberry leaf mottle virus – BLMoV), virusa prstenaste pegavosti duvana (Tobacco ringspot virus – TRSV) i virusa prstenaste pegavosti paradajza (Tomato ringspot virus – ToRSV). Na prisustvo virusa crvene prstenaste pegavosti borovnice(Blueberry red ringspot virus – BRRV) uzorci su analizirani PCR metodom, a na prisustvo virusa mozaika borovnice (Blueberry mosaic-associated virus – BlMaV) RT-PCR metodom. Rezultati ispitivanja su potvrdili prisustvo BlMaV u 8 (9,9%) i BRRV u 1 (1,2%) uzorku. Prisustvo BlScV, BlShV, BLMoV, BSSV, TRSV i ToRSV nije dokazano ni u jednom ispitivanom uzorku.
Keywords: Blueberries||; ||Borovnica; Vaccinium||; ||Vaccinium; Plant viruses||; ||Biljni virusi; Serbia||; ||Srbija