Bionomija lovorove štitaste vaši, Aonidia lauri (Bouche) (Hemiptera: Diaspididae) na području Podgorice, Crna Gora (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
Aonidia lauri (Comstock) (Hemiptera: Diaspididae) je na području Podgorice veomaopasna štetočina lovora (Laurus nobilis L.). Visok stepen infestacije biljaka izaziva pojavu hlorotičnih pega i nekrotičnih polja oko mesta ishrane, sušenja lišća i pupoljaka. Pored toga, biljke fiziološki slabe, gube estetsku vrednost, a kontinuirani napad u gradskim uslovima često dovodi do njihovog delimičnig ili potpunog sušenja. U više lokacija na teritoriji Podgorice, na uzorkovanim biljkama lovora intenzitet napada je ocenjen sa 4, odnosno svi delovi biljke su bili naseljeni brojnim jedinkama koje su formirale guste kolonije.Biologija i štetnost Aonidia lauri proučavana je u 2010. i 2011. godini, na L. nobilis. Utvrđeno je da vrsta ima tri generacije godišnje i da prezimljava u drugom larvenom stupnju na listovima i granama lovora.Imaga prve generacije registrovana su krajem marta i početkom aprila, druge generacijekrajem juna i početkom jula i treće, tokom septembra. A. lauri je viviparna vrsta. Razvučen period pojave larvi obezbeđuje stalno prisustvo svih razvojnih stadijuma na biljkama, što dovodi do preklapanja generacija.U kolonijama A. lauri, registrovani su pojedinačni primerci predatorske bubamare Chilocorus bipustulatus (L.) (Coccinellidae) čiji su se larve i imaga hranili vašima.
Keywords: Laurel scale||; ||Lovorova štitasta vaš; Bionomy||; ||Bionomija; Predators||; ||Predatori; Montenegro||; ||Crna Gora