Prvi podaci o parazitskim grinjama roda Riccardoella Berlese (Acari: Ereynetidae) na puževima plućašima u Srbiji (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
U radu su izloženi prvi podaci o nalazima plućnih grinja Riccardoella (Riccardoella) limacum(Schrank) i R. (Proriccardoella) oudemansi Thor (Acari: Ereynetidae), koje su zabeležene u Srbiji nasedam vrsta puževa i golaća (Gastropoda, Pulmonata). Riccardoella (R.) limacum, koja je parazitpuževa sa ljušturom, nađena je na vrstama familije Helicidae, Helix pomatia L. i H. lucorum L.Nasuprot tome, vrsta R. (P.) oudemansi nalažena je isključivo na golaćima, na vrstama: Arionlusitanicus Mabille (Arionidae), Tandonia budapestensis (Hazay) (Milacidae), Limacus flavus (L.),Limax maximus L. i L. cinereoniger Wolf (Limacidae).
Keywords: Snails||; ||Puževi; Slugs||; ||Golaći; Mites||; ||Grinje; Parasites||; ||Paraziti