Pseudomonas syringae – patogen trešnje u Srbiji (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
U radu su prikazane patogene, bakteriološke odlike izolata bakterije Pseudomnas syringae poreklom iz trešnje, kao i njihova molekularna karakterizacija primenom REP-PCR metode. Dva tipa simptoma bolesti zapažena su u savremenim zasadima trešnje na području Beograda, Novog Sada, Topole i Šapca. Prvi tip simptoma se ispoljava u vidu nekroze cvetnih i lisnih pupoljaka trešnje, a drugi u vidu nekroze višegodišnjih grana. Iz nekrotičnog tkiva su izolovane Gram negativne bakterije , koje fluoresciraju na King podlozi B, a glukozu metabolišu isključivo u aerobnim uslovima; bakterija stvara levan i prouzrokuje HR duvana ali ne stvara oksidazu, pektinazu u arginin dehidrolazu (LOPAT +---+) što su odlike karakteristične za bakteriju P. syringae. U pogledu patogenosti izolovanih sojeva, kao i njihovih diferencijalnih biohemijskih testova (GATT) proučavani izolati su svrstani u dve jasno izdiferencirane grupe. Prvu čine sojevi izolovani iz nekrozom zahavćenih grana trešnje, koji prouzrokuju nekrozu inokulisanih plodova trešnje, kruške i limuna, listova jorgovana i mahuna boranije. Ova grupa izolata hidrolizuje želatin i eskulin, ali ne stvaraju tirozinazu i ne metabolišu tartarate. Pomenute patogene i diferencijalne biohemijske odlike su karakteristične za P.s. pv. syringae. Nasuprot njima, sojevi izolovani iz nekrotičnih pupoljaka trešnje negativno reaguju pri pomenutim testovima patogenosti, ne hidrolizuju želatin i eskulin, ali stvaraju tirozinazu i metabolišu tartarate, što su odlike P.s.pv. morsprunorum. REP-PCR analiza takođe ukazuje da sojevi iz nekrotičnih pupoljaka ispoljavaju identične karakteristike kao i referentni soj P.s. pv. morsprunorum. Primenom ovog metoda je takođe utvrđeno da su sojevi izolovani iz obolelih grana trešnje međusobno identični ali da se razlikuju od referentnih sojeva korišćenih u ovim istraživanjima. Na osnovu dobijenih rezultata, tokom ovih istraživanja zaključeno je da oba patogenavarijeteta P. syringae patogena voćaka (pv. syrnigae i pv. morsprunorum) parazitiraju trešnju u našim agroekološkim uslovima.
Keywords: REP PCR||; ||REP PCR; GATT tests||; ||GATT test; Pathogenicity||; ||patogenost; Pseudomonas syringae||; ||Pseudomonas syringae; Cherries||; ||trešnja