Proučavanje osetljivosti komercijalnih i autohtonih sorti jabuke prema najznačajnijim bolestima u Srbiji u uslovima spontane zaraze (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Ovaj rad prikazuje rezultate višegodišnjeg proučavanja (1991-1996; 2005-2007) osetljivosti više od 100 sorti jabuke prema patogenima Venturia inaequalis, Podosphaera leucotricha i Erwinia amylovora u agroekološkim uslovima Srbije. Neke od dobro poznatih sorti su visoko osetljive prema V. inaequalis (Cripps Pink, Mutsu, Gloster 69, Wellspur); osetljive su Golden Delicious, Richared, Gala, Čačanska pozna, Čadel i Jonagold; umereno osetljive su Idared, Granny Smith i Jonathan; umereno otporne su Lord Lamburne i London Pepping, kao i nekoliko autohtonih sorti; grupa otpornih uključuje sorte Prima, Priscilla, Williams Pride, Dayton, Enterprise, Gold Rush, Golden Orange, mnoge Re-sorte (Nemačka), Baujade, Selena, Dukát, Produkta, Topaz, neke starije sorte (Worcester Pearmain, Merton Worcester, James Grieve, Akane, Astilish, Astrachan Red i Discovery), neke Co-op selekcije (USA) i NS hibridi (Srbija). Prema pepelnici vrlo osetljive su bile sorte Idared i Jonathan; osetljive Gala, Akane, Jonagold, Priscilla, Mutsu, Čačanska pozna, Golden Delicious, Granny Smith, Čadel iGoldRush; umereno osetljive Wellspur, Astrachan Red, Richared, Jonadel, Dayton i nekoliko autohtonih sorti; umereno otporne su Lord Lamburne, Astlisch, Prima, Champagne Reinette, Discovery i mnoge autohtone sorte; i otporne su Re-sorte, nekoliko sorti iz Češke Republike, neke selekcije poreklom iz USA i UK i većina NS hibrida. Takođe, neke sorte su i varirale u osetljivosti (Williams Pride, Gloster 69, Baujade i Produkta). E. amylovora je beležena samo 2007. godine sa relativno malim intenzitetom bolesti (infekcija do 12%). Najveći intenzitet bolesti je primećen kod sorte Elstar, zatim slede sorte Granny Smith, Idared, Jonagored; a najmanji intenzitet je bio kod sorti Red Chief i Hapke.
Keywords: Apple||; ||Jabuka; Cultivars||; ||Sorte; Apple scab||; ||Čađava krastavost jabuke; Powdery mildew||; ||Pepelnica jabuke; Bacterial fire blight||; ||Bakteriozna plamenjača; Serbia||; ||Srbija