Termodinamička karakterizacija ranih efekata fitotoksičnosti sulfonilurea herbicida za linije kukuruza (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
Variranja osetljivosti linija kukuruza na herbicide zavise od različitih faktora. Prvi znaci fitotoksičnosti, odnosno tolerantnosti na neke herbicide mogu biti prisutni već tokom prvih dana nakon primene herbicida, dok još nisu ispoljeni vidljivi znaci. Cilj rada je bio da se ispita osetljivost 16 ZP linija kukuruza na nikosulfuron i foramsulfuron, 48 sati nakon njihove primene tokom 2006-2009. godine. Analizirane su promene sadržaja suve materije, kao i termodinamičkih parametara tj. slobodne energije i entalpije. Ispitivani parametri su pokazali da sezona ima značajan uticaj na ispoljavanje fitotoksičnosti. Visoke EWRC vrednosti su dobijene paralelno sa visokim vrednostima slobodne energije i suve materije tokom hladne sezone sa nižim nivoom padavina u period nakon primene herbicida. Fitotoksični efekti su kod osetljivih linija doveli do povećanja suve materije i slobodne energije. Fitotoksični efekti nikosulfurona i foramsulfurona su se suštinski drugačije ispoljili na energetske karakteristike sistema: efekti nikosulfurona bi mogli biti vezani za veću potrošnju energije, dok bi efekti foramsulfurona mogli biti vezani za povećanje energetskog potencijala, uglavnom preko metabolizma, što bi moglo da ukazuje na „metaboličku eksploziju“. Sa te tačke gledišta, ispitivani parametri bi mogli uspešno da se koriste kao indikatori stresa izazvanog herbicidima, neposredno nakon njihove primene.
Keywords: Thermodynamics||; ||Termodinamika; Phytotoxicity||; ||fitotoksičnost; Nicosulfuron||; ||nikosulfuron; Herbicides||; ||herbicidi; Energy||; ||energija