Efikasnost bakar-citrata u zaštiti vinove loze od bolesti (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2019)
Zaštita vinove loze od prouzrokovača plamenjače vinove loze – Plasmopara viticola i sive truleži – Botrytis cinerea, je vrlo kompleksna i zahteva primenu većeg broja hemijskih tretmana, u skladu sa vremenskim uslovima. Učestala primena fungicida uslovljavala je pojavu rezistetnih izolata patogena na fungicide. Različite forme bakarnih jedinjenja primenjuju se u zaštiti vinove loze dugi niz godina prilično uspešno. Primena bakar-citrata – formulacije sa visokim stepenom disocijacije u niskoj koncentraciji (1,0%) ispitivana je u poljskim uslovima. Efikasnost dve koncentracije bakar-citrata – 0.5 i 1.0% je testirana u suzbijanju P. viticola i B. cinerea na vinovoj lozi na tri (dva) lokaliteta, tokom 2018 godine. Naši rezultati pokazuju da je ispitivana koncentracija od 1,0% bakar-citrata ispoljila zadovoljavajući efekat na P. viticola (87,4%) i B. cinerea (63,7%) u odnosu na primenjene standarde (90,6% i 53,1%) u uslovima visokih zaraza.
Keywords: grapevine||; ||vinova loza; downy mildew||; ||plamenjača; grey mould||; ||siva trulež grožđa; fungicides||; ||biofungicidi; copper citrate||; ||bakar-citrat