Uticaj nikosulfurona na biološku produkciju hibridne forme korovskog suncokreta (Helianthus annuus) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Efekat nikosulfurona na biološku produkciju hibridne forme korovskog suncokreta(Helianthus annuus) ispitivan je u poljskim ogledima. Biljke ove korovske vrste su posejanena parcelicama veličine 5x4,2 m, sa rastojanjem biljaka u redu od 24 cm i razmakom izmeđuredova od 70 cm. Biljke u fazi dva para razvijenih listova su tretirane nikosulfuronom, koji jeprimenjen u sledećim količinama: 0, 10, 20, 40, 60 i 80 g a.s. ha-1. Vegetativni parametri (visinabiljaka, sveža masa i površina listova) su mereni pet puta tokom vegetacije, što uključuje prvomerenje neposredno pre primene herbicida i četiri merenja u intervalima od oko dve nedelje.Produkcija glavica i semena (broj glavica po biljci, masa glavice, prečnik glavice, masa semenapo glavici, masa semena po biljci, broj semena po biljci) je određena nakon sazrevanja semena.Primena nikosulfurona je prouzrokovala redukciju rasta hibridne forme korovskogsuncokreta u poređenju sa kontrolom. Sve količine ovog herbicida su redukovale vegetativne(visina biljaka, sveža masa i površina listova) i neke generativne (broj glavica po biljci, masasemena po biljci, broj semena po biljci) parametre, koji su se smanjivali sa povećanjem količinenikosulfurona. Efekat na ostale generativne parametre (masa glavice, prečnik glavice, masasemena po glavici) nije bio uporediv sa efektom na ostale parametre.
Keywords: nikosulfuron; generativni parametri; vegetativni parametri; hibridna forma korovskog suncokreta