Alelopatski uticaj invazivnih korovskih vrsta Abutilon theophrtasti Medik., Ambrosia artemisiifolia Medic., Datura stramonium L. i Xanthium strumarium L. na paradajz (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Abutilon theophrasti, Ambrosia artemisiifolia, Datura stramonium i Xanthium strumariumsu četiri dobro poznate invazivne korovske vrste koje su rasprostranjene u mnogimusevima. Alelopatski uticaj ova četiri invazivna korova na klijanje i rani porast klijanacaparadajza praćen je u laboratorijskim ogledima. Rezultati istraživanja su pokazali daproizvodi raspadanja koji su dobijeni od A. theophrasti, A. artemisiifolia, D. stramonium i X.strumarium imaju različit alelopatski uticaj za paradajz i da je stepen ispoljene inhibicijeili stimulacije zavisio od vrste korova i proizvoda raspadanja. Proizvodi raspadanja korenasvih vrsta, izuzev X. strumarium, su smanjili rani porast paradajza (2-37%). X. strumariumje imao samo stimulativni efekat (1-86%), kao i proizvodi raspadanja listova ostale trikorovske (1-53%). Smatramo, da bi se alelopatski potencijal vrste X. strumarium, kao iproizvoda raspadanja listova ostale tri vrste mogao iskoristiti za poboljšanje tehnologijeproizvodnje paradajza.
Keywords: invazivni korovi; alelopatija; paradajz; klijanje; klijanci