Инвестирање у некретнине – финансијска и библиометријска анализа - Ichim, Cristinel; Grosu; Cosmulese, Cristina Gabriela; Mihaila , Svetlana; Brinzaru (Serbian Journal of Management, 2026)
Истраживање ризика на тржишту некретнина, појаве прекомерне експанзије и стварања стамбених балона привукло је значајну пажњу, са далекосежним импликацијама по државне институције, привреду и друштво у целини. Усклађеност ових процеса са принципима конкурентне тржишне економије довела је до идентификације одређених специфичних обележја и ризика, као што су атомизација тражње и понуде, парцијална флуидност тржишних сегмената, персонализација захтева и продукција усмерена ка продаји. Сходно томе, током последње две деценије спроведен је значајан број истраживања у области инвестирања у некретнине. Међутим, разматрање утицаја улагања у некретнине у контексту радикалних културних промена условљених преклапајућим кризама, притисцима технолошких иновација и еколошким изазовима и даље не располаже довољно систематизованим и продубљеним библиометријским анализама. Овај рад има за циљ да консолидује постојећа истраживања кроз библиометријску студију радова и чланака објављених у периоду од 2000. до 2023. године, односно у последње 23 године. Циљ рада је да унапреди разумевање овог интердисциплинарног питања путем прегледа библиометријске литературе која се односи на феномен стамбеног ценовног балона, пружајући како квантитативну тако и квалитативну перспективу продуктивности у оквиру ове области економских истраживања. Резултати анализе 1.780 студија указују на еволутивне трендове у кључним речима као што су финансијске инвестиције, инвестирање у некретнине, трговина, процена ризика и вештачка интелигенција. Традиционалне кључне речи повезане са трговином све више се допуњују елементима процене ризика и вештачке интелигенције, што одражава континуирану адаптацију на нове технолошке и економске изазове и могућности. Будућа истраживања могу обухватити и друге базе података ради свеобухватније анализе.