(untitled) (Sport - nauka i praksa, 2026)
Cilj ovog transverzalnog istraživanja bio je da se ispita mogućnost predikcije varijabli fizičkih aktivnosti, kvaliteta života u interakciji sa zdravljem, telesnog samopoimanja, telesnog funkcionisanja u objašnjenju kritrerijuma zadovoljstva životom kod fudbalera kadeta. Prigodni uzorak je činilo 160 ispitanika (AS starost = 15.74; SD = 1.49). Za prikupljanje podataka korišćeni su Skala zadovoljstva životom – SWLS, Međunarodni upitnik o fizičkoj aktivnosti-kratka verzija (IPAQ-S),Upitnik telesnog samoopisivanja – PSDQ i Upitnik zdravstvenog statusa (SF-36). Nalazi hijerarhijske regresione analize pokazali su da značajni prediktori – indeks telesne mase, fizičko vežbanje, kao segment slike tela, i telesno funkcionisanje ukupno predviđaju 20% varijanse zadovoljstva životom (p ≤ .05). To sugeriše da je za percepciju zadovoljstvo životom kod adolescenata relevantnije za bavljenje fizičkim aktivnostima nego nivo njihovih fizičkih aktivnosti. Takođe, varijable indeks telesne mase, fizičko vežbanje, uz samopoimanje fizičkog izgleda i telesno funkcionisanje značajni su medijatori u objašnjavanju konstrukta zadovoljstva životom, pa tako mogu biti smernice za identifikaciju percipiranog nivoa ove zavisne varijable u sportskoj adolescentskoj populaciji u Republici Srbiji. Teorijski doprinosi i praktične implikacije interpretirane su u skladu sa korelacionim i multiple linearnim regresionim rezultatima prethodnih empirijskih studija.