POVEZANOST ANTROPOMETRIJSKIH PARAMETARA SA VERTIKALNIM SKOKOM KADETSKE SELEKCIJE U ODBOJCI (Sport - nauka i praksa, 2026)
Odbojka je timska igra koju igraju dva tima na terenu koji je podeljen mrežom i intenzivan je sport koji kombinuje vertikalni i horizontalni pravac, koji uključuje anaerobni energetski sistem sa kratkim periodima oporavka. Antropometrijske karakteristike sportista predstavljaju važan preduslov za uspešno bavljenje određenim sportom, utiču na sportske performanse i neophodne su za postizanje vrhunskih sportskih veština. Cilj ove studije je da utvrdi odnos između antropometrijskih parametara i vertikalnog skoka kod kadetkinja u odbojci. Sprovedeno je istraživanje u kojem su procenjene motoričke sposobnosti i fizičke karakteristike 40 kadetkinja koje se bave odbojkom. Mereni su antropometrijski parametri, uključujući telesnu visinu, telesnu masu, procenat telesne masti, procenat mišićne mase i indeks telesne mase, kao i raspon ruku, koristeći odgovarajuće instrumente. Motoričke sposobnosti su procenjene putem testa vertikalnog skoka na OptoJump sistemu. Pearsonovi korelacioni koeficijenti pokazali su značajne pozitivne korelacije između skoka iz čučnja (CMJ) i procenta mišićne mase (r=0.588, p
Keywords: odbojka; vertikalni skok; antropometrija; antropometrijski parametri; pliometrijski trening; skokovi